babka czekoladowa z daktylami
Dziś mam dla Was przepis na pyszną babkę daktylową. Czyż nie wygląda pięknie?
Babka czekoladowa z daktylami
- 1/2 kostki masła
- 2 łyżka kakao
- 1łyżka dżemu z porzeczek
- 1/2 szklanki syropu daktylowego
- 2 szklanki mąki
- 2 jaja
- 1 łyżeczka sody
- 3 łyżki pokrojonych dobro daktyli plus dodatkowe daktyle do dekoracji
Przygotowanie
Masło ucieramy z cukrem a następnie jajami. Dodajemy pozostałe składniki (poza daktylami) i stopniowo wlewamy ciepłe mleko. Na koniec dodajemy oprószone w mące daktyle. Ciasto przekładamy do formy na babkę i pieczemy ok. 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
Po przestudzeniu dekorujemy rozpuszczoną czekoladą oraz drobno pokrojonymi daktylami.
Babka czekoladowa wygląda wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuń