To jedno z dań które bardzo często robiłam sobie w czasie postu owocowo-warzywnego dr. Dąbrowskiej. Takie danie naprawdę świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.
Sos arrabiata z warzywami- idealny dla wegan i osób na poście warzywnym
porcja dla 2-4 osób
Na sos:
2 puszki pomidorów ekologicznych (bez dodatku cukru)/a jeszcze lepiej po prostu ok. 1 kg świeżych pomidorów
1- 2 ząbki czosnku
kawałek startego jabłka (ok.1/3-1/2)- do "posłodzenia potrawy"
1 cebula pokrojona drobno
papryczka chili według uznania
zioła prowansalskie
sól i pieprz
Czosnek ścieramy i wraz z pokrojoną cebulką "podsmażamy" na patelni beztłuszczowej podlewając po chwili odrobiną wody. Następnie dodajemy pokrojone na mniejsze i pozbawione skórki pomidory i całość dusimy do uzyskania przyjemnej konsystencji sosu. Pod koniec dodajemy przyprawy. Jeśli sos wyda Wam się za kwaśny, warto dodać odrobinę musu z jabłka.
Gotowy sos idealnie komponuje się z ugotowanymi na chrupko warzywami- ja uwielbiam połączenie brokuła i kalafiora.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena