Przygotowując najnowszy numer naszego #MagazynAromat , postanowiłyśmy przygotować również nasz temat wspólny z wykorzystaniem ustalonego przez nas wszystkie składnika. Wybór padł na cukinie, zobaczcie jakie mamy dla Was pomysły. Koniecznie zajrzyjcie na blogi pozostałych dziewczyn.
zapraszam do Angeliki, Edyty,
Kingi
Pasta z grillowanych cukinii
Ok. 800 g cukinii (3 nieduże cukinie)
1 mała marchewka,
pietruszka, kawałek selera
1 puszka cieciorki
3 łyżki nasion słonecznika
1/2 łyżki
posiekanej pietruszki
2 – 3 łyżki soku z cytryny
½ ząbka czosnku
½ łyżeczki
mielonego kuminu
¼ łyżeczki mielonej kolendry
szczypta chili
Oliwa -1- 2 łyżki do polania w trakcie pieczenia
sól i czarny pieprz świeżo mielone
Piekarnik
rozgrzewamy do ok. 200 stopni. Cukinie, marchew, pietruszkę i seler kroimy
wzdłuż, skrapiamy oliwą i układamy skórką do dołu i pieczemy przez ok.20-25- aż
się ładnie zarumienią. Z upieczonych warzyw odlewamy nadmiar wody i studzimy.
Następnie wszystkie składniki blendujemy na pastę, mniej lub bardziej
gładką. Pasta idealnie nadaje się do
pieczywa, ale też jako nadzienie do np. pierogów, dodatek do makaronów itp.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena