środa, 20 czerwca 2018

Pasta z grillowanych cukinii

 Przygotowując najnowszy numer naszego #MagazynAromat , postanowiłyśmy przygotować  również nasz temat wspólny z wykorzystaniem ustalonego przez nas wszystkie składnika. Wybór padł na cukinie, zobaczcie jakie mamy  dla Was pomysły. Koniecznie zajrzyjcie na blogi pozostałych dziewczyn.

 

 zapraszam do  Angeliki, Edyty,

Kingi

 

 

Pasta z grillowanych cukinii

Ok. 800 g cukinii (3 nieduże cukinie)

1 mała marchewka, pietruszka, kawałek selera
1 puszka cieciorki

3 łyżki nasion słonecznika

1/2 łyżki posiekanej pietruszki
2 – 3 łyżki soku z cytryny
½ ząbka czosnku

½ łyżeczki mielonego kuminu
¼ łyżeczki mielonej kolendry szczypta chili

Oliwa -1- 2 łyżki do polania w trakcie pieczenia 

sól i czarny pieprz świeżo mielone



Piekarnik rozgrzewamy do ok. 200 stopni. Cukinie, marchew, pietruszkę i seler kroimy wzdłuż, skrapiamy oliwą i układamy skórką do dołu i pieczemy przez ok.20-25- aż się ładnie zarumienią. Z upieczonych warzyw odlewamy nadmiar wody i studzimy. Następnie wszystkie składniki blendujemy na pastę, mniej lub bardziej gładką.  Pasta idealnie nadaje się do pieczywa, ale też jako nadzienie do np. pierogów, dodatek do makaronów itp. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena