Lato za pasem, a to idealna okazja na robienie szybkich ciast na bazie jogurtów czy śmietan. Przyznam, że często do takich ciast wykorzystuję zamiennie albo mieszając razem śmietany i jogurty- to idealny sposób też na tzw. czystki lodówkowe gdy mamy trochę otwarte śmietany troche jogurtu. Do mojego ciasta wykorzystałam też owoce od Poltino- wszak na świeżutkie owoce z krzaczka też musimy jeszcze poczekać. Miałam też trochę takiego nadzienia cukierniczego od Poltino, ale jeśli nie macie dostępu (co zrozumiałe, bo to typowo produkt dedykowany dla cukiernictwa, sprzedawany w dużych ilościach - a szkoda bo są naprawdę fajne i chętnie od czasu do czasu kupowałabym je w sklepie) zajrzyjcie do swoich spiżarek i sięgnijcie po jakieś gęste powidła czy dżemy.
Ciasto śmietanowe z porzeczkami
Składniki potrzebne do przygotowania ciasta śmietanowego z porzeczkami
300 ml gęstej śmietany (gęstego jogurtu)
125 ml kremówki
125 ml oleju rzepakowego
400 g mąki pszennej (tortowej)
1 opakowanie budyniu waniliowego/śmietankowego
3/4 szklanki cukru
2 małe jaja
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny (można też dodać otartą skórkę)
1,5 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
ok. 200 g porzeczek (u mnie mrożonych Poltino)
kilka łyżeczek nadzienie porzeczkowo - żurawinowe Extra(Poltino)/ opcjonalnie powidła/gęsty dżem)
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Do dużej misy wsypujemy cukry, wlewamy olej i sok i mieszamy rózgą do połączenia. Następnie dodajemy jaja a później śmietany i również chwilę mieszamy. Na koniec dodajemy przesianą mąkę z sodą i całość mieszamy do połączenia. Gotowe ciasto wykładamy do średniej wielkości tortownicy (22cm) a na wierzch układamy owoce i kleksy nadzienia.Pieczemy około 60-70 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.Po przestudzeniu oprószamy pudrem.
Do dużej misy wsypujemy cukry, wlewamy olej i sok i mieszamy rózgą do połączenia. Następnie dodajemy jaja a później śmietany i również chwilę mieszamy. Na koniec dodajemy przesianą mąkę z sodą i całość mieszamy do połączenia. Gotowe ciasto wykładamy do średniej wielkości tortownicy (22cm) a na wierzch układamy owoce i kleksy nadzienia.Pieczemy około 60-70 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.Po przestudzeniu oprószamy pudrem.
Wygląda przepięknie <3
OdpowiedzUsuńhttps://julias-cooking.com/