Dziś mam dla Was pomysł na pyszną, lekką i szybką zupkę na bazie dyni i soku pomarańczowego.
Jej smak możecie wzbogacić jeszcze innymi ulubionymi korzennymi przyprawami. Możecie dodać np. kilka goździków do gotowania, i wyjąć przed blendowaniem.
Lekka rozgrzewająca zupa z dyni i pomarańczy
400 gram dyni o intensywnym kolorze
700 ml soku z pomarańczy
imbir i kardamon do smaku
3 łyżki dyni
1 łyżka masła/oleju
miód
odrobina śmietanki.
Dynię kroimy w drobne cząstki, podlewamy sokiem i zagotowujemy. Gdy dynia będzie już miękka, wszystko blendujemy i doprawiamy do smaku. Dynię prażymy chwilę na maśle- możemy dodać tutaj również trochę miodu.Całość dekorujemy kleksami śmietanki i uprażoną dynią.
Ależ ma kolor! Już on sam rozgrzewa :)
OdpowiedzUsuńSuper zupka, bardzo smakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńJakie urocze serduszka:)
OdpowiedzUsuń