Dzisiejsza propozycja, to pomysł na kolejną babkę. Ciasto ma zwartą, nieco sypką konsystencję i można je przygotować kilka dni wcześniej. Dzięki dodatkowi budyniu o smaku krówki nabiera pięknego karmelowego koloru i smaku:)
Babka budyniowa o smaku krówkowym
4 jajka
1 szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
1 pakowanie cukru wanilinowego ( u mnie Delecta)
4 łyżki oleju
2 budynie o smaku krówki
1 łyżeczka proszku do pieczenia ( u mnie Delecta)
3 łyżki kwaśnej śmietany
4 łyżki śmietany kremówki
kilka kropel aromatu (u mnie arakowego Delecty)
Do dekoracji:
po 40-50 gram białej i gorzkiej czekolady + drobne pokrojone cukierki krówki
Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Mąkę mieszamy z proszkiem budyniowym i proszkiem. Do ubitej masy jajecznej dodajemy na przemian suche i mokre składniki.
Na koniec dodajemy ubite białka ( białka dodajemy w 3 etapach delikatnie łącząc je z masą) i aromat. Gotowe ciasto przekładamy do natłuszczonej masłem i posypanej
bułką tartą formy. Pieczemy ok. 45-55 min. w temp. 170 st. C do tzw. suchego patyczka.
Po przestudzeniu babkę dekorujemy rozpuszczonymi czekoladami i kawałkami cukierków
.Przepis bierze udział w konkursie:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena