niedziela, 10 marca 2013

Afrykańczyk-czyli ciasto mocno makowe:)



Witajcie, mam dla Was przepis na baardzo smaczne ciasto, które może stanowić świetną alternatywę dla ciast makowych- jeśli szukamy czegoś zupełnie nowego. Jego dużą zaletą jest to, że wychodzi bardzo wysokie, może się więc sprawdzić jako torcik np. podany z okazji zbliżających się świąt. Warto przygotować go 1-2 dni wcześniej niż zamierzamy go podać- aby wszystkie warstwy "przysłowiowo się przegryzły". Przepis ze swoimi zmianami pochodzi z jednej z książek z serii "Przepisy Siostry Anastzji". 





 

Afrykańczyk

Składniki na ciasto makowe:


150 g margaryny

7-8 jaj

150 g cukru pudru

100 g miodu prawdziwego

2 łyżki kakao

300 g maku

4-5 łyżek  mąki pszennej

1 łyżeczka sody


Mak zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy aby napęczniał. Sparzony mak (odsączony z nadmiaru wody) przepuszczamy 3-krotnie przez maszynkę (na drobnych oczkach). Margarynę ucieramy  z cukrem. Gdy masa będzie puszysta, dodajemy po jednym żółtku, następnie : miód, mąkę, sodę oraz zmielony mak. W oddzielnym naczyniu ubijamy pianę z białek. Ubite jaja łączymy z pozostałą masą, delikatnie mieszając. Ciasto wychodzi dosyć rzadkie. 

 

Rozdzielamy na 2 blaszki (duże) i pieczemy ok.25-30 minut w temp. 170-180 stopni.


Ciasto kokosowe:


1 szklanka białek (z ok. 6 jaj)
¾ szklanki cukru kryształu
1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
50 gram wiórek kokosowych
1 łyżka octu
łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubijamy na sztywno dodając pod koniec cukier. Następnie dodajemy mąki, proszek do pieczenia, wiórki oraz  ocet i delikatnie mieszamy. Wykładamy na blaszkę takiej samej wielkości jak do ciasta makowego. Pieczemy w temp. Ok. 160-170 stopni ok.20-25 minut (aż ciasto będzie delikatnie złote na górze)


MASA JABŁKOWA

1,5 kg jabłek najlepiej szara reneta lub antonówka

2 galaretki dowolnego koloru

1 łyżka żelatyny

1 łyżka masła


Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy do garnka i dodajemy masło. Dusimy mieszając co jakiś czas. (Jeśli jabłka są bardzo suche, podlewamy odrobiną przegotowanej wody). Gdy jabłka będą uprażone dodajemy żelatynę i 2 suche galaretki, mieszamy i chwile podgotowujemy-aż się rozpuszczą.
*Jeśli jabłka są bardzo kwaśne-możemy dodać odrobinę cukru- 1-2 łyżki, ja zazwyczaj nie dosładzam bo kwaskowa mas świetnie współgra z bardziej słodkimi kremami.


KREM




6 żółtek

0,5 l mleka

½ szklanki cukru

1 budyń waniliowy

2 łyżki mąki pszennej

1 kostka masła

1 cukier waniliowy


Żółtka wraz z mąką pszenną i budyniem mieszamy w części mleka. Pozostałą porcję mleka zagotowujemy wraz z cukrem. Do gotującego się mleka wlewamy przez sitko masę jajeczno-mączną i mieszamy. Gotujemy gęsty budyń cały czas mieszając. Studzimy. Przestudzony budyń ucieramy na puszystą masę z masłem (najpierw ucieramy samo masło i stopniowo dodajemy budyń)- możemy dodać odrobinę syropu migdałowego.

Mając wszystkie części gotowe składamy w całość nasze ciasto w następującej kolejności
Pierwsze ciasto makowe, następnie połowa kremu, połowa porcji jabłek, później ciasto białe, masa jabłkowa i druga porcja kremu i przykrywamy ciastem makowym. Wierzch smarujemy masą lub  polewamy polewą (np.150 gram czekolady zalane 150 ml gorącej kremówki i dokładnie rozmieszane ) i dodatkowo możemy posypać wiórkami  czekoladowymi, kokosowymi lub orzechami.

*Jabłka możemy wyłożyć też tylko jako 1 warstwę- na blat kokosowy.



 

6 komentarzy:

  1. świetnie wygląda:) bardzo lubię takie składańce:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo dziękuję. jest trochę pracowite ale prace można sobie rozłożyć w czasie. Warto zrobić bo efekt wizualny jak i smakowy jest wspaniały

      Usuń
  2. wygląda obłędnie ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo dziękuję:))Pozdrawiam i zapraszam częściej

      Usuń
  3. Ale smakowite ciacho :))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena