Witajcie, mam dla Was przepis na baardzo smaczne ciasto, które może stanowić świetną alternatywę dla ciast makowych- jeśli szukamy czegoś zupełnie nowego. Jego dużą zaletą jest to, że wychodzi bardzo wysokie, może się więc sprawdzić jako torcik np. podany z okazji zbliżających się świąt. Warto przygotować go 1-2 dni wcześniej niż zamierzamy go podać- aby wszystkie warstwy "przysłowiowo się przegryzły". Przepis ze swoimi zmianami pochodzi z jednej z książek z serii "Przepisy Siostry Anastzji".
Afrykańczyk
Składniki na ciasto makowe:
150 g
margaryny
7-8 jaj
150 g cukru pudru
100 g miodu prawdziwego
2 łyżki kakao
300 g maku
4-5 łyżek mąki pszennej
1 łyżeczka sody
Mak zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy aby napęczniał. Sparzony mak (odsączony z nadmiaru wody) przepuszczamy 3-krotnie przez maszynkę (na drobnych oczkach). Margarynę ucieramy z cukrem. Gdy masa będzie puszysta, dodajemy po jednym żółtku, następnie : miód, mąkę, sodę oraz zmielony mak. W oddzielnym naczyniu ubijamy pianę z białek. Ubite jaja łączymy z pozostałą masą, delikatnie mieszając. Ciasto wychodzi dosyć rzadkie.
Rozdzielamy na 2 blaszki (duże) i pieczemy ok.25-30 minut w temp. 170-180 stopni.
Ciasto kokosowe:
1 szklanka białek (z ok. 6 jaj)
¾ szklanki cukru kryształu
1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
50 gram wiórek kokosowych
1 łyżka octu
łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywno dodając pod koniec cukier. Następnie dodajemy mąki, proszek do pieczenia, wiórki oraz ocet i delikatnie mieszamy. Wykładamy na blaszkę takiej samej wielkości jak do ciasta makowego. Pieczemy w temp. Ok. 160-170 stopni ok.20-25 minut (aż ciasto będzie delikatnie złote na górze)
MASA JABŁKOWA
1,5 kg jabłek najlepiej szara reneta lub antonówka
2 galaretki dowolnego koloru
1 łyżka żelatyny
1 łyżka masła
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy do garnka i dodajemy masło. Dusimy mieszając co jakiś czas. (Jeśli jabłka są bardzo suche, podlewamy odrobiną przegotowanej wody). Gdy jabłka będą uprażone dodajemy żelatynę i 2 suche galaretki, mieszamy i chwile podgotowujemy-aż się rozpuszczą.
*Jeśli jabłka są bardzo kwaśne-możemy dodać odrobinę cukru- 1-2 łyżki, ja zazwyczaj nie dosładzam bo kwaskowa mas świetnie współgra z bardziej słodkimi kremami.
KREM
6 żółtek
0,5 l mleka
½ szklanki cukru
1 budyń waniliowy
2 łyżki mąki pszennej
1 kostka masła
1 cukier waniliowy
Żółtka wraz z mąką pszenną i budyniem mieszamy w części mleka. Pozostałą porcję mleka zagotowujemy wraz z cukrem. Do gotującego się mleka wlewamy przez sitko masę jajeczno-mączną i mieszamy. Gotujemy gęsty budyń cały czas mieszając. Studzimy. Przestudzony budyń ucieramy na puszystą masę z masłem (najpierw ucieramy samo masło i stopniowo dodajemy budyń)- możemy dodać odrobinę syropu migdałowego.
Mając wszystkie części gotowe składamy w całość nasze ciasto
w następującej kolejności
Pierwsze ciasto
makowe, następnie połowa kremu, połowa porcji jabłek, później ciasto białe, masa jabłkowa i druga
porcja kremu i przykrywamy ciastem makowym. Wierzch smarujemy masą lub polewamy polewą (np.150 gram czekolady zalane 150 ml gorącej kremówki i dokładnie rozmieszane ) i
dodatkowo możemy posypać wiórkami
czekoladowymi, kokosowymi lub orzechami.*Jabłka możemy wyłożyć też tylko jako 1 warstwę- na blat kokosowy.
świetnie wygląda:) bardzo lubię takie składańce:)
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję. jest trochę pracowite ale prace można sobie rozłożyć w czasie. Warto zrobić bo efekt wizualny jak i smakowy jest wspaniały
Usuńwygląda obłędnie ;D
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję:))Pozdrawiam i zapraszam częściej
UsuńAle smakowite ciacho :))
OdpowiedzUsuńdziękuję:))
Usuń