Dziś mam dla Was pomysł na małe słodkości idealne do przygotowania z Waszymi małymi pociechami. To też dobra opcja dla osób które nie mogą spożywać jaj- tutaj nie ma jego dodatku:).
Ten przepis odnajdziecie również w najnowszym wydaniu magazynu aromat.
Ciasteczka budyniowe
składniki na ciasteczka budyniowe:
120 g masła
pokrojonego w mniejsze kawałki
3 łyżki cukru pudru trzcinowego
150 g mąki pszennej
40 g budyniu w proszku (1 opakowanie bez cukru) waniliowego/śmietankowego
Wszystkie składniki szybko wyrabiamy mikserem ( bądź
zagniatamy na stolnicy) i wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Ze schłodzonego
ciasta formujemy ciasteczka wielkości orzecha włoskiego, którym po spłaszczeniu
widelcem od razu nadajemy ciekawy wzorek. Ciasteczka ponownie studzimy przez
ok. 40 minut. Po tym czasie wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 12-15
minut i pieczemy do lekkiego zarumienienia. Ciasteczka przed podaniem
pudrujemy, idealnie smakują również przekładane jakimś kwaskowatym, gęstym
dżemem albo ganache czekoladowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena