środa, 19 września 2018

Ciasteczka budyniowe

 

 Dziś  mam dla Was pomysł na małe słodkości idealne do przygotowania z Waszymi małymi pociechami. To też dobra opcja dla osób które nie mogą spożywać jaj- tutaj nie ma jego dodatku:). 

Ten przepis odnajdziecie również w najnowszym wydaniu magazynu aromat.

Ciasteczka budyniowe

składniki na ciasteczka budyniowe:

120 g masła  pokrojonego w mniejsze kawałki
3 łyżki cukru pudru trzcinowego
150 g mąki pszennej
40 g budyniu w proszku (1 opakowanie bez cukru)  waniliowego/śmietankowego
Wszystkie składniki szybko wyrabiamy mikserem ( bądź zagniatamy na stolnicy) i wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Ze schłodzonego ciasta formujemy ciasteczka wielkości orzecha włoskiego, którym po spłaszczeniu widelcem od razu nadajemy ciekawy wzorek. Ciasteczka ponownie studzimy przez ok. 40 minut. Po tym czasie wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 12-15 minut i pieczemy do lekkiego zarumienienia. Ciasteczka przed podaniem pudrujemy, idealnie smakują również przekładane jakimś kwaskowatym, gęstym dżemem albo ganache czekoladowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena