Latem, a zwłaszcza gdy są upały, mało komu uśmiecha się stać długo przy kuchence gotując czy piekąc....ale czasem jednak ochota na zjedzenie czegoś słodkiego jest zbyt duża. W takie sytuacji, idealnie sprawdzają się ciasta jogurtowe czy kefirowe. A jeśli przy przygotowaniu takich smakołyków nie musimy się jednocześnie za bardzo napracować a później stać jeszcze przy zlewie myjąc różne misy miseczki to już czego chcieć więcej..
A więc kubeczek w dłoń i pieczemy:)
Składniki potrzebne do przygotowania ciasta jogurtowego z wiśniami
1 kubeczek jogurtu naturalnego (180 g)-temperatura pokojowa1/4 kubeczka kremówki
3/4 kubeczka oleju
3/4 kubeczka cukru
2 pełne kubeczki mąki pszennej
1 opakowanie budyniu wiśniowego (na 0,5 l mleka)
1 płaska łyżeczka sody
Do misy przekładamy jogurt oraz śmietankę, sodę, cukier i jajo i całość dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy mąkę i proszek budyniowy i łączymy. Do masy dodajemy (1/3 porcji) przekrojonych na mniejsze kawałki wiśnie (u mnie mrożone z Poltino) i całość mieszamy delikatnie łyżką i wykładamy do foremki o średnicy ok. 24 cm. Na wierzch wykładamy pozostałą porcję wiśni. Pieczemy w temperaturze ok. 170 stopni przez około 50-60 minut
Po przestudzaniu ciasto delikatnie oprószamy pudrem. Jego wielką zaletą jest to, że długo zachowuje świeżość. Dodatek budyniu sprawia, że ciasto nabiera przyjemnego aromatu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena