W okresie zimowym
warto zadbać o dodatkową podaż witamin i składników mineralnych w naszej
diecie. Warto również, zadbać o nasze zdrowie, nasz układ odpornościowy
sięgając po produkty, które pomogą nam przezwyciężyć niejedną infekcję czy
chorobę. Dlatego w najbliższym czasie chciałabym Wam zaproponować 4 produkty, których popularność rośnie i które dzięki swoim właściwościom śmiało można zaliczyć do żywności
określanej mianem ” Superfood”.
Jako pierwszy z tej grupy , polecam sproszkowany
owoc baobabu, który szczególnie teraz , zimą będzie stanowić potężny zastrzyk
energii i wspaniałe źródło witaminy C, błonnika, żelaza, wapnia, fosforu i
potasu oraz przeciwutleniaczy. Baobab, nazywany drzewem życia, wpływa również
na przemianę materii i wspomaga walkę ze zbędnymi kilogramami.
Ten jak i wiele innych moich i koleżanek przepisów, znajdziecie w najnowszym numerze magazynu AROMAT
Sok owocowo-warzywny z owocem baobabu
4 duże, soczyste jabłka
2 duże marchwie
1 grejpfrut
1 mango
1 buraczek ćwikłowy
2 brzoskwinie
1/2 cytryny
1 łyżeczka sproszkowanego baobabu
Wszystkie oczyszczone i podzielone na mniejsze kawałki owoce oraz warzywa przekładamy kolejno do wyciskarki/sokowirówki. Sok mieszamy i dodajemy do niego sproszkowane owoce baobabu. W sezonie letnim, warto dodać jeżyny, truskawki czy maliny.
A wiesz, że nie wiedziałam, że jest coś takiego jak sproszkowany owoc baobabu. Muszę wygooglować co zacz. A koktajl, to samo zdrowie. Solidna dawka witamin :)
OdpowiedzUsuń