Święto babci i dziadka, to wspaniała okazja aby przygotować dla nich coś wyjątkowego.
Pamiętajcie o nich nie tylko od święta- starsi ludzie czekają na spotkanie, rozmowy odrobinę zainteresowania i zwykłego przebywania razem.. Moi dziadkowie już odeszli:(, dziś szczególnie mam ich w sercu, mam na szczęście jeszcze dziadków od strony męża:).
Wszystkiego co najpiękniejsze dla każdej babci i dziadka.
Ten jak i wiele innych moich i koleżanek przepisów, znajdziecie w najnowszym numerze magazynu AROMAT
Róże francuskie z jabłkami
2 twarde, soczyste jabłka
I opakowanie ciasta francuskiego
3 łyżki cukru brązowego
150 ml wody
1 łyżka soku z cytryny
Żel brzoskwiniowy/ewentualnie konfitura brzoskwiniowa
Jabłka (ze skórką) kroimy w cienkie (o grubości ok 4 mm) półplasterki.
Do garnka wsypujemy cukier, wlewamy sok oraz wodę i gotujemy ok. 4-5 minut. Do
gorącego syropu na ok. 1 minutę
wkładamy partiami jabłka, które
następnie rozkładamy na dużym płaskim talerzu/desce do przestudzenia.
Z ciasta wycinamy plastry o takiej szerokości, aby po rozłożeniu
jabłek jedno przy drugim, nałożyć na nie drugą część ciasta, pozostawiając ok.
0,5 cm szerokości od brzegu- jabłka nie
powinny być całe zakryte. Tak
przygotowane ciasto każdorazowo przesmarowujemy cienką warstwą żelu, a
na połowie układamy plasterki jabłek-układając je tak aby plasterki nachodziły
na siebie. Wierzch również
przesmarowujemy żelem.
Gotowe róże przekładamy do foremek na babki, lub formy
na muffiny i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na ok.15-20
minut.
Po upieczeniu i
wystudzeniu pudrujemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena