Szybka babka czekoladowo-bananowa
Witam wszystkich po długiej (niestety czasem tak bywa) przerwie. Za oknem zielono, trochę zimno jak nie na tą porę roku dobrze, że chociaż w sercach maj:)
Dziś podsyłam Wam przepis na bardzo aromatyczna, szybką do wykonania babkę czekoladowo-bananową. Dzięki dodatkowi banana, długo zachowuje świeżość i jest mięciutka. Szczerze polecam:)
Babka czekoladowo-bananowa
1 1/4 szklanki mąki tortowej
125 g miękkiego masła
1/2 szklanki cukru
2 jajka
1 mały banan, mocno dojrzały
2-3 łyżki ciemnego kakao
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie dużego budyniu śmietankowego (na 3/4 l mleka, lub 3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mleka
aromat rumowy/arakowy(do smaku)
Do dekoracji:
czekolada gorzka 40 gram + 10 gram czekolady białej
Wszystkie
składniki powinny mieć zbliżoną temperaturę pokojową.
Mąkę
przesiewamy z proszkiem i proszkiem budyniowym. Miękkie masło
przekładamy do wysokiej misy i miksujemy razem z cukrem na puch.
Następnie dodajemy po jednym
jajku oraz purre przygotowane z rozdrobnionego banana połączonego z dodatkiem mleka i dalej miksujemy, dodając naprzemiennie suche
składniki. Pod koniec
dodajemy olejek i delikatnie mieszamy.
Do
wysmarowanej masłem i oprószoną bułką tartą małej formy na babkę
przekładamy
ciasto i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni C na ok.
40-45 min,
(pierwsze 30 minut piekłam na opcji pieczenia od dołu przestawiając pod
koniec
na opcje góra-dół). Drewnianym patyczkiem sprawdzamy czy babka jest
gotowa- patyczek po wyjęciu z ciasta ma być suchy, co wskazuje na to, że
ciasto jest gotowe. Po lekkim przestudzeniu, delikatnie
wyciągamy babkę bananowo-czekoladową, a po całkowitym wystudzeniu dekorujemy rozpuszczonymi w kąpieli wodnej czekoladami.
*Zamiast upieczenia w formie babki, możemy z tego ciasta powodzeniem upiec muffinki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena