wtorek, 30 kwietnia 2013

Polędwiczki faszerowane podane z kuskusem i sałatką

 Jeśli lubicie czasem spróbować czegoś innego to ta propozycja sprawdzi się znakomicie. Aromatyczne, soczyste polędwiczki podane z porcją kuskusu i egzotyczną sałatką-szczerze polecam szczególnie gdy chcecie zaskoczyć czymś oryginalnym Waszych bliskich. 

Polędwiczki faszerowane z kuskusem i sałatką


1 polędwiczka wieprzowa- ok. 350 gram 

1 pojedyncza pierś z kurczaka 

300 ml kremówki 

2-3 szalotki 

80-100 gram suszonych grzybów (borowiki) 

Sos sojowy ciemny-2-3 łyżki

garstka orzechów laskowych posiekanych

Pieprz czarny w młynku Kamis 

Szałwia świeża- do smaku (kilka listków)

pietruszka natka-do smaku (2-3 gałązki)

Cukinia świeża mała- 1 sztuka 

Kasza kuskus 300 gram 

2 ząbki czosnku 

Sól morska prowansalska Kamis 

 2 marchewki 

1 słoiczek marynowanych pędów z bambusa 

Odrobina imbiru 

Szczypta cukru 

Oliwa 1-2 łyżki

Bulion ok. 700- 800 ml 

Limonka-1/2 sztuki

Papryczka chili- Kamis 

Przyprawa do mięsa duszonego Kamis

 

Przygotowanie

 

1. Grzyby płuczemy, moczymy i zagotowujemy (pozostawiamy wytworzony wywar z grzybów).

Połowę grzybów rozdrabniamy na małe cząstki i dusimy na maśle wraz z szalotką.

2.Polędwiczkę rozcinamy i rozbijamy, tak aby otrzymać jak najcięższy płat. Marynujemy ją (najlepiej rzez co najmniej 30-40 minut) w odrobinie sosu sojowego, łyżce oliwy  i przyprawie do mięsa duszonego.

 3.Mięso z piersi kurczaka kroimy bardzo drobno lub rozdrabniamy mikserem/robotem z końcówką tnącą. Doprawiamy masę solą i świeżo mielonymi pieprzem.

4.Dodajemy porcję  grzybów, którą wraz z szalotką poddusiliśmy wcześniej na maśle (pozostałą pozostawiamy) oraz rozdrobnione orzechy- warto je wcześniej uprażyć na suchej patelni
 
5. Następnie do  masy dodajemy  50-70 ml kremówki oraz szałwię. Powstałą masę dokładnie mieszamy.

6. Wymieszaną masę przekładamy na mięso i zwijamy ściśle w roladę (mięso warto rozłożyć sobie na foli spożywczej dzięki czemu ułatwimy sobie formowanie.

7.Roladkę obsmażamy chwilę na dużym ogniu- tak aby zrumienić mięso i zamknąć wszystkie  soki znajdujące się w środku.

8.Następnie przesmażone mięso  podlewamy częścią bulionu ok.200-250 ml, tak aby mogło się w nim dusić , przez  ok. 20 minut. Pamiętajmy o tym aby co jakiś czas je obracać. W razie potrzeby podlewamy bulionem. 

9.Do pozostałej połowy grzybów wraz z powstałym wywarem dolewamy pozostałą ilość kremówki wymieszaną z  ok. 100 ml. bulionu i zagotowujemy. Całość na koniec doprawiamy do smaku  solą i pieprzem.

10.Warzywa- marchewkę i cukinię kroimy w drobne julienne i dusimy chwilę na patelni- najpierw wykładamy marchew. Następnie dajemy odsączone z zalewy  pędy bambusa i doprawiamy całość sokiem z połowy limonki, odrobiną papryczki chili, szczyptą imbiru, cukrem/miodem. Ważne aby warzywa pozostały chrupkie.

11. Kuskus zalewamy bulionem (ok. 300-350 ml) i chwile czekamy aby napęczniał. Kaszę przekładamy  na patelnie (z dodatkiem  łyżki oliwy ) i dusimy  z przetartym czosnkiem.

12. Na talerz wykładamy porcję sosu a na niego polędwiczki, które najpierw kroimy na kawałki ok.8-10 cm a następnie każdą taką cześć kroimy pod skosem i układamy dłuższymi bokami do siebie. Obok wykładamy porcję kuskusu oraz sałatki. Zdobimy plasterkiem limonki.
Smacznego
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena