Dziś mam dla Was kolejną porcję ciasteczek, idealnych do przegryzania do jesiennej herbatki czy kawy... swoją drogą aż ciężko uwierzyć że na przestrzeni kilku dni tak bardzo posypała się pogoda z blisko 30 na plusie do ok. 7-8:(
Ciasteczka czekoladowe z budyniem czekoladowym
1 jajo duże lub 2 małe
225 g masła
1 opakowanie proszku budyniowego
czekoladowego
3/4 szklanki krupczatki
1 i 3/4 szklanki mąki orkiszowej
1/3 szklanki kakao
1/3 szklanki cukru muscovado
Dodatkowo:
1 białko
½ ugotowanego budyniu czekoladowego
do którego pod koniec gotowania dodajemy 2 łyżki masła
Masło wraz z cukrem ucieramy na puch. Następnie dodajemy jajo i miksujemy. Dosypujemy
pozostałe składniki i miksujemy. Ciasto powinno wyjść miękkie, plastyczne i nie
za mocno zbite. Odstawiamy na ok. 30 minut do lodówki, nagrzewając pod koniec
tego czasu piekarnik do 180 stopni. Ciasto
wykładamy na stolnicę i wałkujemy na grubość ok. 4 mm. Wykrawamy parami takie
same kształty robiąc w jednym z ciasteczek z każdej pary dziurkę. Na środek
każdego ciasteczka wyciskamy np. za pomocą rękawa cukierniczego małą porcję
budyniu nakładamy drugie ciasteczko i delikatnie dociskamy- ja ułatwiłam sobie
pracę wykorzystując do tego widelec, przez co ciasteczka dodatkowo uzyskały
ciekawy wzorek. Gotowe ciasteczka
pieczemy ok. 12 minut- do lekkiego zarumienienia.
*Aby uzyskać ciasteczka waniliowe, zamiast budyniu
czekoladowego można wykorzystać proszek waniliowy i zwiększyć ilość mąki
przeznaczonej na kakao (a więc o ok. 1/3 szklanki).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena