Do jej przygotowania wykorzystałam kakao DecoMorreno, które wraz z formą możecie wygrać w konkursie na moim blogu. Informacje znajdziecie tutaj
Puszysta babka czekoladowa
Składniki:
250 -270 g mąki pszennej
300 g cukru (edit: po wielokrotnym pieczeniu polecam zmniejszyć do 240-250 gram)
70 g ciemnego kakao, u mnie DecoMorreno
1 łyżeczka proszku do pieczenia (z czubkiem)
1 łyżeczka sody ( z lekkim czubkiem)
2 jajka duże
250 ml mleka
250 ml wrzącej wody
125 ml leju roślinnego
2-3 łyżki rumu albo kilka kropel aromatu rumowego
Polewa czekoladowa do dekoracji+ ewentualnie coś do przybrania
W przepisie na blogu gdzie znalazłam przepis autorka pisze aby nagrzać piekarnik i włożyć do niego formę. Ja piekarnik nagrzałam do 180 stopni, a formę wstawiłam po wysmarowaniu masłem na chwilę aby się ogrzała a masło nie zaczęło dymić- była bardzo bardzo ciepła ale nie gorąca. Po tym czasie oprószyłam ją bułką tartą. Jeśli macie pewność że z waszej formy ciasto wyjdzie bez problemu, tą czynność z wysmarowaniem i oprószeniem blaszki możecie pominąć i tylko ją ogrzać.
Wymiary formy w jakiej piekłam 22cm średnica z kominem (średnica komina 7,5dół-5,5góra)
wysokość 10 cm.
Do wysokiej miski wkładamy wszystkie produkty oprócz wody i miksujemy na niskich obrotach tylko do połączenia się składników. Następnie wolnym strumieniem, cały czas delikatnie mieszając- najlepiej drewnianą łyżką, wlewamy wrzątek. Konsystencja ciasta będzie bardzo płynna, ale nie przerażajcie się, taka ma być. Przelewamy ciasto do ogrzanej formy i wstawiamy do piekarnika na ok. 40-45 minut (piekłam bez termoobiegu z opcją pieczenia od dołu, a pod koniec zmieniłam na góra-dół)
Pod koniec pieczenia sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest gotowe- będzie miękkie i sprężyste, ale nie powinno zostawiać śladów surowego ciasta.
Po przestudzeniu, delikatnie wyjąć z formy i oblać ulubioną polewą. Można dodatkowo ozdobić rodzynkami czy orzeszkami, ale myślę, że nie wymaga ona zbędnych dekoracji.
Ciasto jest tak samo dobre i mięciutkie po 2-3 dniach. O dłuższym czasie nie mogę się wypowiedzieć bo tak długo nie doczekało:)
piękna! kakaowa zawsze najlepsza :D
OdpowiedzUsuńzdecydowanie tak:)
UsuńJak wilgotna - to coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuńBardzo wilgotna)) Jak jakiś torcik mocno nasączony:)
UsuńBabeczka faktycznie pyszna i mocno wilgotna :) Upieczona czeka już na Święta (a że miałam mniejszą formę, to upiekłam jeszcze 15 mini babeczek - 1 będzie do święconki, a pozostałe pewnie Świąt już nie doczekają) ;)
OdpowiedzUsuńWidać po niej że wilgotna na maksa, taka babeczka to sama przyjemność. :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie tak:) Upiekłam już drugą i jest równie pyszna:))
UsuńWrzątku ma być 250 g czy 250 ml?
OdpowiedzUsuńDobra ale tak szczerze co za różnica
UsuńMl mój błąd. I możesz zmniejszyć o jakieś 50 gram ilość cukru . Teraz robię z mniejszą ilością cukru i jest równie pyszna a przy tym mjiej słodka i kaloryczna
OdpowiedzUsuńMoja jest właśnie w piekarniku :) czekam na nią z niecierpliwością :D
OdpowiedzUsuńDaj znać Anonimie jak wyszła:) Mam nadzieję, że pysznie:) Zapraszam też do przesyłanai zdjęć na maila, albo dodawania na stronie fp Kuchnia Marlenity
UsuńCzy można sode zastąpić czymś innym?
OdpowiedzUsuńobawiam się że w tym przypadku nie:( ciasto jest bardzo płynne więc coś musi wspomóc jego puszystosć i to że rośnie
UsuńFaktycznie trzeba już pomyśleć o wielkanocnych wypiekach. Baba kusi. Ja bym ją białą czekoladą polała :)
OdpowiedzUsuńAAAAAAAAAAA to jest najlepsze ciasto ever! Polecam.
OdpowiedzUsuńCzy mogę prosić o dokładny sposób wykonania? w nie których przepisach jest to bardzo istotne :)
OdpowiedzUsuńOjej a da się bardziej dokładnie. Proszę napisać co jest niezrozumiałe.
UsuńOjej, widać że mój laptop jest dość stary bo dopiero teraz wyświetlił mi się sposób wykonania :) babeczka jest już w piecu.
UsuńPiekłam dzisiaj i musze stwierdzic,ze jest PRZEPYSZNE 😃 mieciutkie i wilgotne MNIAM !
OdpowiedzUsuńRozumiem, że całe jajka białka.i żółtka wrzucamy? Tylko wrzątek na końcu?
OdpowiedzUsuńtak całe jaja, bez żadnego ubijania oddzielnie białek
UsuńTeż piekę hi takie opisy nawet mnie zachecily do pieczenia siedzi już 31 minut a wygląda jakby była upieczona :) ... ciekawe jak wyjdzie facetowi... :) zmieniłem trochę przepis dałem 3 jajka i 2 szklanki mąki bo to ciasto było za wodniste i się tego przerazilem że się nie upiecze ... :)
OdpowiedzUsuń31 minut i już gotowa? hmm chyba masz jakiś super piekarnik:) Zapewniam, że ciasto właśnie ma być takie rzadkie- robiłam ją już minimum 25-30 razy:)jedyne co czasem zmniejszam to ilość cukru.
UsuńAaaa no ok mnie to przerazilo hi i tak jest pyszna :) ... nie no po 31 minutach była wysoka ale siedziała 45 myślę że 40 by starczyło :)
UsuńRzeczywiście przepis wydaje się bardzo prosty i że składników które chyba każdy ma prawie zawsze "na stanie" w domu. Babka siedzi w piekarniku, konsystencja ciasta mnie trochę przeraża ale czekam cierpliwie co z tego wyjdzie :) wish me luck! :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziekuje za ten przepis! Upieklam w plaskiej formie i wyszlo przepyszne, mocno czekoladowe, wilgotne na prawde wysmienite. Polecam wszystkim!
OdpowiedzUsuńWłaśnie siedzi w piekarniku. Mam nadzieje że wyjdzie równie pyszna jak Pani
OdpowiedzUsuńKoniecznie proszę się pochwalić. Najlepiej jeszcze załączając zdjęcie:). Pozdrawiam i mam nadzieję, że ciasto smakowało.
UsuńTakiego zakalca to ja dawno nie miałam :(
OdpowiedzUsuńJest mega pyszna i wilgotna z przepisu wychodzi idealna.
OdpowiedzUsuń