Strony

wtorek, 2 października 2018

Ciasto jogurtowe na mące orkiszowej bez cukru

 

Ci którzy śledzą mojego Fp albo Instagrama, kojarzą zapewne, że w moich wypiekach coraz częściej stara się zastępować tradycyjne składniki tymi bardziej zdrowszymi, stąd pomysł na ciasto na bazie orkiszu z naturalną słodyczą.

 

Ciasto jogurtowe na mące orkiszowej bez cukru

250 ml gęstego jogurtu naturalnego


80 ml oleju słonecznikowego/rzepakowego

 1,5 szklanki  mąki orkiszowej (jasnej)

opakowanie budyniu ( waniliowego/cytrynowego/truskawkowego)


 2 jaja

1 łyżeczka sody oczyszczonej

2 łyżki miodu

kilka łyżek syropu z agawy (do smaku)


kilka łyżek nadzienia dyniowo- pomarańczowego

 sezonowe owoce- u mnie były to akurat jeżyny

Wszystkie składniki powinny mieć zbliżoną, pokojową temperaturę.Do dużej misy wsypujemy syrop, wlewamy olej i mieszamy rózgą do połączenia. Następnie dodajemy jaja a później jogurt i również chwilę mieszamy. Na koniec  dodajemy przesianą mąkę z sodą i całość mieszamy  tylko do połączenia. Gotowe ciasto wykładamy do okrągłej blaszki o średnicy ok.20-22 cm. Na wierzch w pewnym odstępach, nakładamy niewielkie porcje dżemu oraz jeżyny.  Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy ok 50-60 minut.
Po przestudzeniu, ciasto możemy oprószyć pudrem, ale nie jest to konieczne.


1 komentarz:

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena