Ci którzy śledzą mojego Fp albo Instagrama, kojarzą zapewne, że w moich wypiekach coraz częściej stara się zastępować tradycyjne składniki tymi bardziej zdrowszymi, stąd pomysł na ciasto na bazie orkiszu z naturalną słodyczą.
Ciasto jogurtowe na mące orkiszowej bez cukru
250 ml gęstego jogurtu naturalnego
80 ml oleju słonecznikowego/rzepakowego
1,5 szklanki mąki orkiszowej (jasnej)
opakowanie budyniu ( waniliowego/cytrynowego/truskawkowego)
2 jaja
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki miodu
kilka łyżek syropu z agawy (do smaku)
kilka łyżek nadzienia dyniowo- pomarańczowego
sezonowe owoce- u mnie były to akurat jeżyny
Wszystkie składniki powinny mieć zbliżoną, pokojową temperaturę.Do dużej misy wsypujemy syrop, wlewamy olej i mieszamy rózgą do połączenia. Następnie dodajemy jaja a później jogurt i również chwilę mieszamy. Na koniec dodajemy przesianą mąkę z sodą i całość mieszamy tylko do połączenia. Gotowe ciasto wykładamy do okrągłej blaszki o średnicy ok.20-22 cm. Na wierzch w pewnym odstępach, nakładamy niewielkie porcje dżemu oraz jeżyny. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy ok 50-60 minut.Po przestudzeniu, ciasto możemy oprószyć pudrem, ale nie jest to konieczne.
Widać że wilgotne, a takie jest najlepsze <3
OdpowiedzUsuń