Strony

wtorek, 6 listopada 2018

Najlepsze miękkie pierniczki na drożdżach

 

Słuchajcie moi mili, wiem, że jest środek lata (chociaż pogoda właściwie taka bardziej jesienna), ale cóż ja poradzę na to, że w domu mam ogromną fankę pierniczków? I na pytanie jakie ciastka pieczemy zazwyczaj pada odpowiedź albo pierniczki albo czekoladowe ( bo przecież czekoladowe wypieki najlepsze...wiadomo). Chyba ma to po mamie , hmmm... po tacie zresztą też. No dobrze nie przedłużając już dłużej, zapraszam Was na te pyszne ciasteczka. 

Wersję na jeszcze większym "wypasie znajdziecie tutaj:)

 

Najlepsze miękkie pierniczki na drożdżach 

3 szklanki mąki pszennej tortowej (z lekkim czubkiem, plus odrobina do podsypywania)


100g miękkiego masła

 1/2 szklanki  cukru pudru

3 jajka większe

  2 czubate  łyżki miodu

 2-3  łyżeczki przyprawy korzennej

1pełna  łyżeczka sody oczyszczonej

25g świeżych drożdży

kilka kropel ekstraktu z pomarańczy



Wykonanie pierniczków:

Suche składniki przesiewamy i łączymy ze sobą.  Miód podgrzewamy  z masłem do rozpuszczenia, gdy lekko ostygną tak do ok. 35 stopni dodajemy drożdże a po chwili jaja i tak przygotowany płyn wlewamy do suchych składników. Całość mieszamy i wyrabiamy na gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto będzie mięciutkie i przyjemnie elastyczne w dotyku.Wałkujemy je podsypując odrobiną mąki na około 4-5 mm. Wycinamy ulubione kształty. Wierzch smarujemy rozmąconym jajem. Pieczemy około 8-10 minut  w piekarniku nagrzanym do 170°C.  


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena