Strony

czwartek, 27 września 2018

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

  

Dobrych naście lat temu, pomimo ogromnej sympatii do pieczenia  i do jedzenia ciasta drożdżowego, akurat tego typu wypieki nie należały do tych, które piekłam z największą przyjemnością..na szczęście  to się zmieniło, i drożdżowe stały się jednymi z moich "naj". 

Na straganach (przynajmniej u mnie bez problemu dostaniecie jeszcze śliwki, więc koniecznie polecam Wam taką porcję drożdżówki).


Ciasto drożdżowe ze śliwkami 


Składniki na blachę o wymiarach 32 x 22 cm:

3,5 szklanki mąki pszennej

1 szklanka ciepłego  mleka

110 g roztopionego masła,

1/3 szklanki cukru

2 duże jajka

20 g drożdży świeżych

1/4 łyżeczki soli

Dodatkowo:

śliwki 

1 łyżka mąki ziemniaczanej

opcjonalnie łyżka cukru

Wszystkie składniki wyciągamy odpowiednio wcześniej z lodówki. Drożdże rozcieramy z cukrem. a po kilku minutach dodajemy ciepłe mleko (ok 1/2 szklanki) i kilka łyżek mąki odstawiamy na ok. kwadrans (albo i odrobinę dłużej) w ciepłe miejsce. Po tym czasie wyrabiamy ciasto dodając na sam koniec rozpuszczone masło. Ciasto formujemy w kulę, oprószamy delikatnie mąką i odstawiamy d wyrośnięcia. Po podwojeniu przez ciasto objętości "odgazowujemy je" a więc ponownie chwilę przerabiamy, wałkujemy, i wykładamy na większą blachę. Na wierzch układamy obtoczone w mące i ewentualnie cukrze przekrojone na połówki/ ćwiartki śliwki. Ciasto odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 minut. Na wierzch można dodatkowo przygotować kruszonkę (z masła, pudru i mąki). Gotowe ciasto drożdżowe odstawiamy do piekarnika rozgrzanego do ok. 175-180 stopni na ok. 40-45 minut. Po upieczeniu studzimy.


1 komentarz:

  1. Ciasto drożdżowe, każda mama powinna wiedzieć jak je zrobić :P

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena