Strony

wtorek, 25 września 2018

Ciasteczka czekoladowe z budyniem czekoladowym

 Dziś mam dla Was kolejną porcję  ciasteczek, idealnych do przegryzania do jesiennej herbatki czy kawy... swoją drogą aż ciężko uwierzyć że na przestrzeni kilku dni tak bardzo posypała się pogoda z blisko 30 na plusie do ok. 7-8:(

 

Ciasteczka czekoladowe z budyniem czekoladowym

1 jajo duże lub 2 małe
225 g masła
1 opakowanie proszku budyniowego czekoladowego
3/4 szklanki krupczatki
1 i 3/4 szklanki mąki orkiszowej
 1/3  szklanki kakao
1/3 szklanki cukru muscovado
Dodatkowo:
1 białko
½ ugotowanego budyniu czekoladowego do którego pod koniec gotowania dodajemy 2 łyżki masła
Masło wraz z cukrem ucieramy na puch. Następnie dodajemy jajo i miksujemy. Dosypujemy pozostałe składniki i miksujemy. Ciasto powinno wyjść miękkie, plastyczne i nie za mocno zbite. Odstawiamy na ok. 30 minut do lodówki, nagrzewając pod koniec tego czasu piekarnik do 180 stopni.  Ciasto wykładamy na stolnicę i wałkujemy na grubość ok. 4 mm. Wykrawamy parami takie same kształty robiąc w jednym z ciasteczek z każdej pary dziurkę. Na środek każdego ciasteczka wyciskamy np. za pomocą rękawa cukierniczego małą porcję budyniu nakładamy drugie ciasteczko i delikatnie dociskamy- ja ułatwiłam sobie pracę wykorzystując do tego widelec, przez co ciasteczka dodatkowo uzyskały ciekawy wzorek.  Gotowe ciasteczka pieczemy ok. 12 minut- do lekkiego zarumienienia.
*Aby uzyskać ciasteczka waniliowe, zamiast budyniu czekoladowego można wykorzystać proszek waniliowy i zwiększyć ilość mąki przeznaczonej na kakao (a więc o ok. 1/3 szklanki).



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena