Idealna zupka zwłaszcza gdy osoby będące na poście dr Dąbrowskiej męczą napady zimna-wtedy rozgrzewa. Dodatek liścia
kafiru, sprawia, że ta potrawa nabiera nieco orientalnego charakteru- ma limonkowy posmak. Jeśli jednak nie lubicie takich smaków, z powodzeniem możecie go pominąć.
Ten jak i inne przepisy, znajdziecie w najnowszym numerze
Magazynu Aromat.
Zielona zupa z brokułami szparagami
1/2 brokułu
1/3 pęczka zielonych szparagów
1 marchewka średniej wielkości
1 pietruszka średniej wielkości
kawałek selera
kilkucentymetrowy kawałek pora
1 liść laurowy
1 liść kefiru(opcjonalnie)
2-3 ziarenka ziela angielskiego
sól himalajska do smaku
pieprz świeżo mielony
odrobina papryczki chili
mały pęczek szczypiorku
Do garnka wlewamy około 2 litry wody ( w zależności od wielkości warzyw,
wody może być więcej, jeśli też będziecie chcieli otrzymać rzadszą zupę, można
dodać trochę wody również po ugotowaniu) i dodajemy w pierwszej kolejności warzywa korzeniowe listek laurowy, kafiru i ziele i gotujemy aż warzywa będą już tylko
delikatnie twarde i wtedy dodajemy pokrojone na mniejsze części brokuł oraz
szparagi a pod sam koniec por. Doprawiamy do smaku według uznania.
* szparagi można pominąć albo jeszcze zmniejszyć ich ilość.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena