Dziś mam dla Was niezwykle aromatyczną propozycję. Fani szpinaku jak i bazylii powinni być zachwyceni. Takie rożki z powodzeniem możecie zabrać na wyjazdy do pracy, rodziny albo na piknik. Do ciasta dodałam odrobinę sera, dzięki czemu mam wrażenie, że ciasto dłużej pozostawało świeże i odpowiednio wilgotne.
Rożki szpinakowo-bazyliowe
Ciasto:
35g świeżych drożdży
3 szklanki mąki + do podsypywania ok. 50g
230-250 ml ciepłego mleka
80 g rozpuszczonego masła
50 gram sera twarogu półtłustego + 1 jajo (utarłam w blenderze)
1 łyżeczka cukru
1 mała łyżeczka soli
1 mała łyżeczka soli
1 łyżeczka ziół prowansalskich
Farsz:
1 opakowanie szpinaku mrożonego Poltino
1 garść szpinaku świeżego przesmażona na maśle
150 g rozdrobnionego sera feta
3-4 łyżeczki pesto bazyliowego
1 mała szalotka
1 małe jajo
2 łyżki masła
Sól i pieprz do smaku
Szalotkę siekamy drobno, całość przesmażamy na maśle wraz e świeżym szpinakiem.Mrożony szpinak rozmrażamy i odsączamy z nadmiaru wody. Całość mieszamy z pozostałymi składnikami i doprawiamy.
Dodatkowo
Jajko do posmarowania bułeczek
Dodatkowo
Jajko do posmarowania bułeczek
Do ciepłego mleka dodajemy drożdże oraz cukier i odstawiamy na kilka minut. Następnie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy gładkie ciasto- jako ostatnie dodajemy rozpuszczone masło. Ciasto powinno być mięciutkie, elastystyczne, możemy podsypać je delikatnie mąką i odstawiamy na około 25 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie je "odgazowujemy" (czyli kilkukrotnie wyrabiamy i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około 10 minut.
Następnie, dzielimy je na mniejsze porcje wałkujemy i wykrawamy trójkąty. Na każdy z nich układamy porcję farszu i zwijamy w rożki.
Wierzch naszych rogalików smarujemy rozkłóconym jajem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-25 minut.
*Wierzch możemy również posypać np czarnym sezamem czy czarnuszką.
Wyglądają mega smacznie
OdpowiedzUsuńFajny przepis !
OdpowiedzUsuń