Dziś mam dla Was przepis na pyszną babkę daktylową. Czyż nie wygląda pięknie?
Babka czekoladowa z daktylami
1/2 kostki masła
2 łyżka kakao
1łyżka dżemu z porzeczek
1/2 szklanki syropu daktylowego
2 szklanki mąki
2 jaja
1 łyżeczka sody
3 łyżki pokrojonych dobro daktyli plus dodatkowe daktyle do dekoracji
Przygotowanie
Masło ucieramy z cukrem a następnie jajami. Dodajemy pozostałe składniki (poza daktylami) i stopniowo wlewamy ciepłe mleko. Na koniec dodajemy oprószone w mące daktyle. Ciasto przekładamy do formy na babkę i pieczemy ok. 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
Po przestudzeniu dekorujemy rozpuszczoną czekoladą oraz drobno pokrojonymi daktylami.
Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena
Babka czekoladowa wygląda wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuń