Strony

czwartek, 7 lutego 2019

babka czekoladowa z daktylami


 Dziś mam dla Was przepis na pyszną babkę daktylową. Czyż nie wygląda pięknie?



Babka czekoladowa z daktylami

  • 1/2 kostki masła
  • 2 łyżka kakao
  • 1łyżka dżemu z porzeczek
  • 1/2 szklanki syropu daktylowego
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka sody
  • 3 łyżki pokrojonych dobro daktyli plus dodatkowe daktyle do dekoracji

Przygotowanie

 

 Masło ucieramy z cukrem a następnie jajami. Dodajemy pozostałe składniki (poza daktylami) i stopniowo wlewamy ciepłe mleko. Na koniec dodajemy oprószone w mące daktyle. Ciasto przekładamy do formy na babkę i pieczemy ok. 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.

Po przestudzeniu dekorujemy rozpuszczoną czekoladą oraz drobno pokrojonymi daktylami.


1 komentarz:

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena