Strony

czwartek, 28 marca 2013

Sos tatarski



Mam dla Was przepis na prosty sos na zimno, który możecie podać do pieczonych mięs, jaj, wędlin. Sprawdzi się idealnie na świątecznym stole. Przepis możecie modyfikować- dodając albo zamieniając poszczególne składniki. Możecie np.dodać szczypiorek, ser żółty, pominąć jabłko itp.
 



Sos tatarski

3-4 ogórki konserwowe

1 słoiczek pieczarek  marynowanych (300 g)

ok. 200-250 ml majonezu 

2-3 łyżki śmietany (12-18%) / jogurtu naturalnego

1 cebula 

1 jabłko

pieprz świeżo mielony (opcjonalnie sól)

musztarda- do smaku

 

Wszystkie składniki kroimy w  drobniutką kosteczkę im mniejsze, tym sos smaczniejszy. Nie polecam krojenia za pomocą urządzeń- typu miksery, rozdrabniacze, roboty- to nie jest ten sam smak. Jabłko, nie jest obligatoryjne, ale kiedyś dodałam i bardzo wszystkim posmakowało- kontrastuje ze smakiem ogórków i pieczarek. Sos jest najlepszy po kilku godzinach- gdy smaki się "przegryzą".


A wy co dodajecie do tego sosu? Lubicie? Robicie?

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena