Strony

czwartek, 20 września 2012

Truskawkowy torcik...na koniec lata

 Lato już prawie się skończyło ale od czasu do czasu udaje nam się..a raczej mojemu tacie kupić świeże truskawki,a że moja rodzinka- zwłaszcza brat, to straszne łasuchy zrobiłam im torcik jogurtowy z truskawkami.

Składniki:

 6 jaj
3/4 szklanki cukru
  3/4 mąki pszennej
  1 łyżka  mąki ziemniaczanej
  0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka octu


Jaja wybijamy do 2 naczyń- oddzielnie żółtka i białka. Białka ubijamy tak długo aż piana będzie sztywna i dodajemy (stopniowo) cukier cały czas ubijając.Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia i łyżkę octu- dokładnie mieszamy i dodajemy do piany  Stopniowo dodajemy przesianą mąkę pszenną  i mąkę ziemniaczanej. Delikatnie mieszamy i przekładamy do prostokątnej formy. Pieczemy ok.35 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Po przestudzeniu kroimy wzdłuż na pół. Ciasto możemy sobie przygotować dzień wcześniej.
Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody- jeśli lubicie  ciasta z większą ilością galaretki- proponuję podwoić porcję.
Ok. 300 gram truskawek kroimy na małe cząstki.
Ciasto nasączamy delikatnie wodą połączoną z  sokiem z cytryny i soku brzoskwiniowego lub ananasowego.
Ciasto posmarowałam dżemem z cukinii (smak  ananasowy), ale możecie z niego zrezygnować lub zastąpić innym.
Składniki na masę:

1 opakowanie bitej śmietany (w proszku)

200 ml mleka

1 opakowanie cukru waniliowego- jeśli dla was masa będzie niewystarczająco słodka dodajcie więcej cukru w. lub c. pudru.

300 ml śmietany jogurtowej lub jogurtu naturalnego

2 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 100 ml wrzątku


Śnieżkę ubijamy z mlekiem do uzyskania puszystej masy. następnie dodajemy stopniowo śmietanę wraz z cukrem i ubijamy. Gdy masa będzie puszysta dodajemy przestudzoną żelatynę i miksujemy.
Jeśli masa będzie początkowo "rzadka" wstawiamy na kilka minut do lodówki aby stężała.
Na pierwszą warstwę biszkopta wykładamy 3/4 naszej masy i przykrywamy drugą połową.

 Wykładamy pozostałą część i wykładamy truskawki. Przestudzoną i delikatnie gęstą galaretkę wylewamy na truskawki. Ciasto wstawiamy na kilka godzin (a najlepiej całą noc) do lodówki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena