Obiecany przepis na torcik wielkanocny jest ju na blogu.Tak naprawdę przepis możecie wykorzystać na każdą okazję, wystarczy tylko pomyśleć nad jakąś tematyczną dekoracją.
Uprzedzając pytania o to zielone sianko, jest jadalne, to papier waflowy.
2 jaja
200 g mąki pszennej
80 ml mleka
180 g cukru
2 ( niepełne) łyżeczki proszku do pieczenia
80 ml miękkiej margaryny/masła
3 łyżki kakao
Masa:
500 ml mascarpone
500 ml ubitej kremówki
100 gram malin (u mnie mrożone maliny Poltino zagotowane z 1-2 łyżką cukru i 50 ml wody i łyżeczką mąki ziemniaczanej)maliny podgrzewamy z cukrem po czym energicznie mieszając wlewamy wodę wymieszaną po ostudzeniu dodajemy do jednej z trzech części masy
nadzienie wiśniowe Poltino -2 łyżki do masy
cukier waniliowy do smaku
dodatkowo:
nadzienia u mnie Poltino malinowe oraz wiśniowe- po ok. 2 łyżki każde
Kremówkę ubijamy na tzw. 3/4 (czyli nie całkiem sztywno) i dodajemy serek chwilę miksujemy. Dodajemy cukier waniliowy do smaku. Odkładamy ok 1/3 masy do obłożenia boków. Pozostałą masę dzielimy na dwie części- do jednej dodajemy frużelinę malinową, a do drugiej nadzienie wiśniowe.
Tort
nasączamy delikatnie np. odrobiną nalewki( lub ponczem z herbaty soku z cytryny i cukru) i przesmarowujemy nadzieniem i przekładamy masami. Wierzch i boki
wyrównujemy pozostałą porcją masy.
*Wpis powstał przy współpracy z marką Poltino
Efektowny tort:)
OdpowiedzUsuńŚliczny!
OdpowiedzUsuń