Strony

sobota, 29 kwietnia 2017

Torcik wiosenny wielkanocny


Obiecany przepis na torcik wielkanocny jest ju na blogu.Tak naprawdę przepis możecie wykorzystać na każdą okazję, wystarczy tylko pomyśleć nad jakąś tematyczną dekoracją. 
Uprzedzając pytania o  to zielone sianko, jest jadalne, to papier waflowy.
Torcik Wielkanocny z masą mascarpone


2 jaja

200 g mąki pszennej

80 ml mleka

180 g cukru

  2 ( niepełne) łyżeczki proszku do pieczenia

80 ml miękkiej margaryny/masła

3 łyżki kakao

Suche składniki łączymy w jednej misie. Mokre miksujemy w drugiej i wszystkie składniki miksujemy na gładką masę. Przelewamy do małej tortownicy  (ok.16-18 śr) i pieczemy ok. 50 minut do suchego patyczka.Przekrawamy na trzy krążki.

Masa:

500 ml mascarpone

500 ml ubitej kremówki

100 gram malin (u mnie mrożone  maliny Poltino zagotowane z 1-2 łyżką cukru i 50 ml wody i łyżeczką mąki ziemniaczanej)maliny podgrzewamy z cukrem po czym energicznie mieszając wlewamy wodę wymieszaną  po ostudzeniu dodajemy do jednej z trzech części masy

nadzienie wiśniowe Poltino -2 łyżki do masy

cukier waniliowy do smaku

dodatkowo:

nadzienia u mnie Poltino malinowe oraz wiśniowe- po ok. 2 łyżki  każde

Kremówkę ubijamy na tzw. 3/4 (czyli nie całkiem sztywno) i dodajemy serek chwilę miksujemy. Dodajemy cukier waniliowy do smaku. Odkładamy ok 1/3 masy do obłożenia boków. Pozostałą masę dzielimy na dwie części- do jednej dodajemy frużelinę malinową, a do drugiej nadzienie wiśniowe.
Tort nasączamy delikatnie np. odrobiną nalewki( lub ponczem z herbaty soku  z cytryny i cukru) i przesmarowujemy  nadzieniem  i przekładamy masami. Wierzch i boki wyrównujemy pozostałą porcją masy. 

Do dekoracji wykorzystałam posypki, dekoracje cukrowe, oraz waflowe i czekoladki. 



*Wpis powstał przy współpracy z marką  Poltino 
 

2 komentarze:

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena