Strony

niedziela, 12 marca 2017

Tort szpinakowy


Dziś mam dla Was kolejny torcik, chociaż nie taki codzienny. Jego podstawę stanowi szpinak. Torcik nie dość, że przepięknie wygląda, przywołuje do domu wiosnę i wzbudza nie małe zaciekawienie, to w połączeniu z tymi składnikami stanowi naprawdę interesujące połączenie smakowe, warte powtórzenia. 

Przepis na ciasto może stanowić świetną bazę do innych wypieków- babeczek, czy chociażby ciasta w stylu leśny mech.


 Tort szpinakowy  serkiem mascarpone




       Ciasto szpinakowe: na tortownicę (18-20 cm)

2 jaja

190 g mąki pszennej

60 g mąki dyniowej

80 gram świeżego szpinaku 

80-100 rozmrożonego i odsączonego szpinaku Hortex +ok.50 ml mleka (blendujemy)- całość powinna stanowić objętość ok 200 ml i tak dozujemy mleko.

180 g cukru

  2 ( niepełne) łyżeczki proszku do pieczenia

80 ml miękkiego masła

odrobina skórki otartej z limonki

Suche składniki łączymy w jednej misie. Mokre miksujemy w drugiej i wszystkie składniki miksujemy na gładką masę. Przelewamy do tortownicy i pieczemy ok. 50 minut do suchego patyczka.Przekrawamy na trzy krążki.


Masa:

500 ml mascarpone

500 ml ubitej kremówki

150 ml jogurtu może być naturalny lub o smaku kiwi

skórka z otartej limonki do smaku

cukier waniliowy do smaku

Kremówkę ubijamy na tzw. 3/4 (czyli nie całkiem sztywno) i dodajemy serek chwilę miksujemy. Odkładamy ok 1/3 masy do obłożenia boków.

Do większej porcji masy (tej do przekładania w środku, dodajemy dodatkowo jogurt oraz porcję żelki=galaretki i całość miksujemy.


Żelka jabłko-kiwi:

1 galaretka o smaku trawy cytrynowej/kiwi/jabłkowej

6 kiwi

2 duże, soczyste jabłka

250 ml soku jabłkowego Hortex

ok. 50 gram szpinaku Hortex

Owoce ścieramy na tarce, podlewamy sokiem i dusimy aż się prawie rozgotują. Następnie dodajemy galaretę i całość dokładnie mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do stężenia. Masa ma zacząć tężeć. 1/3 galaretki tężejącej zmiksowałam z masą śmietankową (tą do przełożenia).


do nasączenia 

50-70 ml wódki o smaku antonówki
100 soku jabłkowego Hortex
70-100 ml wody

Przełożenie:
Każdy krążek delikatnie nasączamy  nakropką przygotowaną . Pierwszy blat posmarowałam dodatkowo odrobiną dżemu o smaku kiwi. i wyłożyłam porcję masy. Na drugi krążek wykładamy żelkę jabłko-kiwi a na nią masę i przykrywamy trzecim blatem. Wstępnie wyrównujemy boki i pokrywamy cienką warstwą masy.Tort odstawiamy na kilka godzin do lodówki- minimum 1 -2 godziny a następnie obkładamy pozostałą masą.

Wierzch dekorujemy według uznania. Ja przygotowałam czekoladowy ganache z dodatkiem odrobiny zielonego barwnika i udekorowałam bezikami, czekoladą, posypkami, dynią i okruchami z ciasta.

Pamiętajcie, że polewa ma mieć płynną konsystencję, ale też jak najniższą temperaturę-nie polewamy świeżo przygotowaną polewą, bo masa spłynie.


Ganache:
50 ml gorącej kremówki zalewam ok. 130 g białej czekolady i łączymy z barwnikiem.







Mój dzień z Hortex


3 komentarze:

  1. cukiernica Gosia21:14

    Jej jaki piękny ten wypiek! Cudowne wiosenne kolory

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy04:08

    😍

    OdpowiedzUsuń
  3. Aleksandra W.11:08

    Właśnie siedzi w piekarniku. Dodałam tylko wiecej mrozonego bo nie miałam swiezego. Mam nadzieję że mi też wyjdzie.
    Dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena