Strony

środa, 25 maja 2016

Pikantna zupa w klimatach meksykańskich

Dziś mam dla Was pomysł na pyszną, pożywną i rozgrzewającą zupkę.


Składniki:

sobota, 14 maja 2016

Koktajl truskawkowy z błonnikiem witalnym




Ostatnio pewnie zauważyliście, że na blogu królują soki i koktajle, ale po prostu robię ich całe mnóstwo, poza tym z moją królewną nie zawsze jak mam szaleć w kuchni a zwłaszcza robić zdjęcia, bo uwielbia mi pomagać:).
 Dziś mam dla was koktajl z truskawkami wzbogacony błonnikiem witalnym, polecam go przede wszystkim osobom, mającym problemy z pracą jelit,z zaparciami czy też walczący z kilogramami. 

 Koktajl truskawkowy z błonnikiem witalnym

wtorek, 10 maja 2016

Sok owocowy selerem naciowym




Na prośbę koleżanki, dziś dodaję pomysł na kolejny sok. Tym razem do owoców dodałam łodyżki selera.

 Sok owocowy selerem naciowym

sobota, 7 maja 2016

Warsztaty kulinarne z marką Galeo



Jakiś czas temu, wraz ze sporą liczbą znajomych i jeszcze wcześniej nie znanych mi blogerów kulinarnych, miałam okazję uczestniczyć w warsztatach kulinarnych z produktami marki Galeo w Warszawskim  Cook Up gdzie pod okiem Macieja Wawryniuka przygotowaliśmy kilkanaście potraw rodem  z całego świata.

piątek, 6 maja 2016

Koktajl kefirowy z bananem

 Dziś mam dla Was coś, co jest świetną alternatywą dla kupnych słodkich jogurtów. Nie ma tu też dodatkowych cukrów poza tym z banana i ewentualnie z miodu jeśli uznacie że koktajl jest za mało słodki. 
Przyznam, że  kiedyś nie przepadałam za kefirem, teraz sięgam po niego z coraz większą przyjemnością- warunek jeden- musi być zmiksowany z jakimiś owocami.


Koktajl kefirowy z  bananem

czwartek, 5 maja 2016

Czekoladowy pudding ryżowy



Dzisiejszym wpisem myślę, że uszczęśliwię niejednego łasucha. Moja córka gdy ja ustawiałam sobie pucharki do zdjęcia, ona ukradkiem wzięłam się za podjadanie- przyznam, że słodko wyglądała.I tak z dwóch zrobił się jeden:)


środa, 4 maja 2016

Koktajl z kefiru z bananem i karobem

 

Dziś mam dla Was kolejny koktajl, tym razem w wersji czekoladowej ale bez czekolady:)Czoko zamiennikiem jest tutaj karob.  

Koktajl z kefiru z bananem i karobem

wtorek, 3 maja 2016

Ćwikła domowa- buraczki z chrzanem


  Dziś mam dla Was przepis na coś, co króluje na polskich stołach zwłaszcza na święta, czy też po prostu jako dodatek do wędlin, pasztetów. Ćwikła, bo o niej mowa, bierzcie śmiało:)


niedziela, 1 maja 2016

Cukinie faszerowane tuńczykiem i ryżem




Dziś mam dla Was przepis na przepyszną a przy tym pięknie wyglądającą przystawkę, która doskonale smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Możecie ją też z powodzeniem zabrać na party/piknik na świeżym powietrzu.

Cukinie faszerowane tuńczykiem i ryżem


4 okrągłe cukinie
1 puszka tuńczyka w kawałkach
3/4 torebki ugotowanego ryżu
50 g wędzonego sera
1-2 szalotki
1 łyżka kaparów
2-3 łyżki pokrojonych w cienkie paseczki suszonych pomidorów
sól i pieprz do smaku
dodatkowo :
4 pomidorki koktajlowe
80g  sera np. mozzarella

 Obcinamy końce cukinii, tak aby powstało coś na kształt "przykrycia". W każdej z  pozostałej cukinii, wydrążamy środki, tak aby jej grubość wynosiła ok 1 cm. Farsz możemy dodać do nadzienia, albo wykorzystać do innej potrawy- np. leczo. Wszystkie składniki farszu mieszamy ze sobą dokładnie i gotową masą napełniamy korpusy z cukinii.Na wierzch ścieramy ser i  kładziemy pomidorki. Przykrywamy pozostałymi kapeluszami. Cukinie nacieramy delikatnie oliwą z zalewy od pomidorów. Każdą z cukinii zawijamy w folię i wstawiamy do piekarnika/ na ruszt od grilla na ok. 30 minut.




 http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/grill-piknik-menu#