wtorek, 13 lutego 2018

Piernikowe serca z lukrem królewskim


Pierniczki, są idealną bazą do przygotowania słodkich prezentów nie tylko na święta Bożego Narodzenia, ale chociażby aby w ten uroczy sposób powiedzieć komuś na słodko  ”Lubię Cię ... Kocham Cię...  Bądź moją Walentynką”

Przepis na te urocze ciasteczka, idealne na prezent na zbliżające się Walentynki znajdziecie w naszym najnowszym wydaniu @Magazyn Aromat

Piernikowe serca z lukrem królewskim

 

220 g mąki pszennej                      

1 jajo i 1 żółtko

120-140 g miękkiego masła

100 g gorzkiej czekolady rozpuszczonej w kąpieli

80 g miodu

po 1/3 łyżeczki: mielonych goździków, cynamonu, imbiru,

1 łyżka kakao

1,2 łyżeczka sody oczyszczonej

Z wymienionych składników wyrabiamy gładkie ciasto. Początkowo warto wszystko przesiekać nożem co ułatwi nam mieszanie. Możemy też wykorzystać do tego mikser z końcówkami do zagniatania. Gotowe ciasto odstawiamy na około 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy na grubość ok.5 mm. Ja do moich ciasteczek wykorzystałam kształt serca. Pieczemy około. 5-8 minut w temperaturze 180 stopni. Odstawiamy do przestudzenia.

Lukier królewski:

Białko z jednego jaja ok 30 g

150 g przesianego pudru

Ok. 7-8 kropli soku z cytryny

Opcjonalnie barwnik-najlepiej w żelu

·  Do misy przekładamy nasze składniki i ucieramy mieszadłem-takich do zagniatania, aby nie napowietrzać masy, ponieważ później taki lukier nie wygląda estetycznie i pęka na pierniczkach. Ucieranie powinno trwać kilka minut- do uzyskania, pięknego jednolitego  w strukturze i smaku lukru. Lukier powinien być gęsty, delikatnie spadający z łyżki- rzadszy jest lepszy do dekorowania całych powierzchni, a rozrzedzić możemy go po prostu większą ilością soku z cytryny. Pamiętajcie, że barwnik również wpływa na upłynnienie lukru.
Przed wylaniem lukru na pierniczek, należy najpierw zrobić „obramowanie” po brzegach ciasteczka i dopiero po wyschnięciu można dokończyć dekorowanie rzadszym lukrem. Serduszka na pierniczku uzyskamy np. tworząc malutkie krople lukru (białego na czerwonym tle czy też odwrotnie) i przeciągając wykałaczką przez jego środek. Wykałaczką utworzymy też artystyczne floresy mieszając sąsiadujące ze sobą kolory na ciastku- należy to tylko zrobić zanim lukier zacznie zasychać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena