piątek, 30 grudnia 2016

Ślimaczki ze szpinakiem


Sylwester czy karnawał to idealny powód aby na takich imprezach, zaskoczyć czymś smacznym naszych bliskich. A jeśli znudziły Wam się koreczki, pizzerinki czy tartaletki na cieście francuskim zróbcie te pyszne drożdżowe ślimaczki.

Drożdżowe ślimaczki ze szpinakiem 

czwartek, 29 grudnia 2016

Amoniaczki



Pamiętacie te ciasteczka z dzieciństwa? Co prawda zapach jaki towarzyszy przy ich pieczeniu, nie należy do najprzyjemniejszych, ale później smakowanie tych ciasteczek rekompensuje nam te niedogodności.

Amoniaczki

wtorek, 27 grudnia 2016

Makowiec na kruchym cieście


  W moim rodzinnym domu makowiec to podstawowy wypiek na każde święta, czy to Bożego Narodzenia czy Wielkanocne czy właśnie na Nowy Rok. Ten przepis, jest w naszej rodzinie od pokoleń. 
 Jeśli lubicie, możecie do maku dodać rodzynki czy inne ulubione bakalie.

Makowiec na kruchym cieście

niedziela, 25 grudnia 2016

Piernikowe warsztaty dla przedszkolaczków z Nałęczowa




Pamiętacie jak w dzieciństwie czekało się na wspólne chwile pieczenia ciasteczek na święta? U nas już było tradycją że piekło się baaardzo dużo rodzajów i nie obce było nam siedzenie po nocach. Jak chyba każde dziecko, od małego chciałam pomagać mamie, która na szczęście z życzliwością tolerowała mnie i moje rodzeństwo w kuchni nie gasząc przy tym naszego kulinarnego zapału. Wiedząc z autopsji ile takie pieczenie przynosi frajdy dzieciom, chciałam zarazić tą pasją młodsze pokolenie...a wśród nich jego reprezentantkę, moją chrześnicę, która mnie o to efektywnie jak się okazało  uprosiła. 

sobota, 24 grudnia 2016

Wesołych Świąt !!



Moi kochani czytelnicy!

Jak co roku o tej porze, składamy sobie życzenia. Z całego serca pragnę złożyć Wam najszczersze i najpiękniejsze życzenia zdrowych, prawdziwie radosnych i rodzinnych Świąt.

piątek, 23 grudnia 2016

Świąteczne warsztaty z marką Galeo



Całkiem niedawno, miałam okazję kolejny raz spotkać się w gronie miłośników gotowania na przedświątecznym spotkaniu zorganizowanym przez Agencję JBcomm, na którym to królowały przyprawy Galeo.  O tych produktach, naprawdę dobrej jakości a przy tym korzystnych cenowo, opowiedzieli nam co nieco przedstawiciele firmy. Możecie zajrzeć również tutaj, gdzie dowiecie się trochę więcej o tej marce. Warsztaty odbyły się w w warszawskim Cook Up, przy Racławickiej.

czwartek, 22 grudnia 2016

Likier z cukierków mlecznych





To już naprawdę za chwilę , już za momencik Święta!! Jeśli nie macie jeszcze dodatku do prezentu jakim jesteście Wy sami dla drugiej osoby:) polecam Wam zrobić ten pyszny słodziutki alkohol. Ważna rzecz to dozowanie alkoholu. Możecie wlać najpierw mniejszą ilość i zobaczyć za kilka- kilkanaście godzin jak smakuje. Gdyby był za mocny, dodajcie mleka. 

Ten przepis znajdziecie również w najnowszym numerze Magazynu Aromat.


środa, 21 grudnia 2016

Ciasto na serkach z musem z dyni i zapachem piernika


Czas przygotowań do  świąt ma w sobie ogromną magię, to oczekiwanie na Narodzenie, dźwięk kolęd i świątecznych piosenek, te zapachy i śnieg który  dodaje jeszcze szczyptę magii.
Od dziecka uwielbiałam krzątaninę w kuchni, pozostało mi to do dziś, uwielbiam tworzyć nowe połączenia smaków. Dodawać przypraw, dobierać owoce, dodatki, kolory i ta myśl co tym razem z tego wyjdzie i czy wyjdzie?  
Chcąc zaskoczyć moich bliskich wymyśliłam ostatnio to ciasto. Wyszło naprawdę interesujące w smaku. Jest dosyć ciężkie, strukturą przypomina piernik a pachnie..obłędnie.

wtorek, 20 grudnia 2016

Świąteczne spotkanie z marką Poltino




Święta to czas kiedy nie tylko w kuchni bywa gwarnie i obserwuje się wzmożony ruch. To też czas na, jeszcze większą liczbę  spotkań organizowanych przez firmy z którymi współpracują blogerzy. Ostatnio na takie jeszcze przedświąteczne spotkanie zaprosiła nas marka Poltino  oraz sympatyczna ekipa z agencji Mucha nie siada.

niedziela, 18 grudnia 2016

Inka kokosowa



Kto mnie zna, ten wie że uwielbiam kokos i wszystko co się w około niego kręci. Chcą przygotować kolejne połączenie naturalnego z przyjemnym, powstała tym razem Kawa Inka w wersji kokosowej. Bardzo delikatna, taka na  babski wieczór. Można ją wzbogacić smakiem jakiegoś likieru kokosowego, albo migdałowego, ale postawiłam na naturalność.

Inka kokosowa


sobota, 17 grudnia 2016

Pierniczki na szybko



 



 Nie ma świąt bez pierniczków. Zgadzacie się ze mną. Uwielbiam je robić i dekorować chociaż tak naprawdę to nie lada wyczyn zrobić piękną dekorację. Gdy byłam małą dziewczynką uwielbiałam siedzieć z moją mamą, która przekazała mi  wiele cennych rad. Te ciasteczka lubię za to, że można je zrobić błyskawicznie a później tylko bawić się przy ich dekorowaniu i p. pakowaniu dla bliskich, bo to świetny sposób na wspaniały prezent, taki prosto od serca.
 Pamiętam jak jednego roku, jeszcze będąc takim większym dzieckiem a może nastolatką napiekłam dla moich bliskich takich ciasteczek, udekorowałam jak umiałam, chociaż starałam się aby każde z pakietu ciasteczek, pasował do danej osoby  i zapakowałam w celofan. Moja rodzinka była zaskoczona i dużo bardziej szczęśliwsza na widok tych własnoręcznie zrobionych pierniczków aniżeli kolejnej pary skarpet czy Mikołaja z wyrobu czekoladopodobnego:) 

piątek, 16 grudnia 2016

Ciastka kokosanki





Dziś mam dla Was kolejne, pięknie prezentujące się na świątecznym stole ciasteczka. Polecam je przygotować, zwłaszcza gdy pozostają nam białka od innych wypieków.

 Ten przepis znajdziecie również w najnowszym numerze Magazynu Aromat.



Ciastka kokosanki

czwartek, 15 grudnia 2016

Piernik miodowy z galaretką porzeczkową



Święta bez zapachu piernika to jakby nie święta, dziś kolejna odsłona piernika z dodatkiem mąki żytniej. Ciasto przełożyłam domową galaretką porzeczkową zrobioną w lecie i za pasteryzowaną w słoiczkach, ale możecie go przełożyć dowolnym kwaskowatym dżemem czy powidłami śliwkowymi.

Piernik miodowy z galaretką porzeczkową

środa, 14 grudnia 2016

Nalewka ice'ówka. Lodowy alkohol Elzy






Lubicie cukierkowe alkohole? Ja lubię je robić i obdarowywać nimi moich bliskich. Ten alkohol, w jakiejś gustownej butelce czy karafce, będzie oryginalnym prezentem na święta. Nazwała go sobie lodowym alkoholem Elzy, bo całkiem niedawno, za sprawą mojej córci poznałam tą bajkę i przez dużą ilość koloru niebieskiego i lodu, który tam występuję, stwierdziłam, że idealnie pasuje do cukierków lodowych i tego co tu sobie wymyśliłam:)

wtorek, 13 grudnia 2016

Murzynek rumowy

 

Jadąc na ostatnie warsztaty kulinarne z marką Poltino  (relacja z tego spotkania już wkrótce wpadnijcie na mojego fanpage by zobaczyć co stworzyłam:), zabrałam ze sobą to pyszne ciasto. Długo stało na uboczu  zapakowane tak jak go przywiozłam, ale gdy pokroiłam go do zrobienia sesji (pod czujnym okiem fotografa Maćka), zaczął szybko znikać i od kilku koleżanek blogerek usłyszałam że był smaczny. Moim domownikom również smakował:) Ciasto jest niezwykle aromatyczne, a wisienką na torcie jest dodatek dżemu z czarnej porzeczki do przełożenia, dzięki czemu ciasto było wilgotne.

poniedziałek, 12 grudnia 2016

Gwiazdki kakaowe z nutą piernika






Święta za pasem, wiele i wielu z Was kompletujecie już na pewno świąteczne przepisy. Dziś mam dla Was przepis na babeczki, które możecie upiec w foremkach silikonowych, jak i w foremce na muffinki. 

Ten przepis znajdziecie również w najnowszym numerze Magazynu Aromat.


  Gwiazdki kakaowe z nutą piernika

niedziela, 11 grudnia 2016

Kulinarne nowiINKI - czyli kolejne warsztaty z Inką



Pamiętacie w dzieciństwie zabawę w dorosłych i udawanie, że pije się kawę? No bo jak nie sięgnąć po łyczek kawy która tak pachniała u mamy w filiżance. Wtedy, nie wiedząc, że po cichu jesteśmy oszukiwane mama ukradkiem sypała nam dziecięcą wersję czyli kawę zbożową.

Sentyment do tej kawy pozostał do dzisiaj, i bardzo często ją sobie robię tylko z mlekiem bo taką lubię najbardziej, w wersji bardziej stawiającej na nogi z  odrobiną kawy rozpuszczalnej.

piątek, 9 grudnia 2016

Sernik krakowski



Powtarzałam to już nie raz, że długi czas nie byłam fanką serników i chociaż nadal mam innych słodkich faworytów, to przynajmniej  teraz z przyjemnością zjadam porcję takiego wypieku.
 Dziś mam dla Was przepis na klasyk...sernik krakowski. Ciężki, aromatyczny, po prosu idealny, kto jadł chyba nie muszę reklamować.


Sernik krakowski

czwartek, 8 grudnia 2016

Świąteczna czekoladowa kawa Inka z musem z pomarańczy i dyni



 Idealny deser na święta ale nie tylko. Dzięki zaparzeniu kawy w śmietance, następnie odstawieniu na kilka godzin, zyskaliśmy niezwykle aromatyczny napar. Dolna warstwa to zapach świąt- pomarańcza wzbogacona dynią i przyprawami korzennymi. Szczerze polecam aby zaskoczyć gości.


Świąteczna kawa Inka z pomarańczą i dynią

wtorek, 6 grudnia 2016

Kruche ciasteczka z marmoladą


Podobno Mikołaj uwielbia ciasteczka, dzieciaki i dorośli zresztą też, dlatego dla wszystkich małych i większych łasuchów przygotowałam te pyszne ciasteczka.

Ten przepis znajdziecie również w najnowszym wydaniu magazynu Aromat, który współtworzę wraz z innymi lubelskimi blogerkami kulinarnymi.



 Kruche ciasteczka z marmoladą

niedziela, 4 grudnia 2016

Bubble Coffe




Piliście kiedyś pochodzącą z Tajwanu herbatkę o wdzięcznej nazwie Bubble tea? Przy okazji rozmyślań nad stworzeniem wpisu z wykorzystaniem Inki w jakiejś nowej odsłonie, pomyślałam właśnie o bubble tea i o wykorzystaniu ich w przepisie. 

Ideą konkursu, było połączenie przyjemnego z naturalnym. Tapioka jest czymś bardzo naturalnym, zdrowym, idealna w połączeniu z kawą jaką jest Inka. Dlaczego by więc nie zaryzykować takim połączeniem?

Tapiokę ugotowałam w wodzie połączonej w ciemnym cukrze muscovado, łyżce syropu z agaawy i kawie dzięki czemu nabrały kawowo-karmelowego smaku, bo sama w  sobie tapioka jest zupełnie neutralna w smaku.

BUBBLE COFFE